Venäjän rupla on Venäjän Federaation rahayksikkö ja ruplan kurssi merkitsee ruplan arvoa suhteessa muihin valuuttoihin. Yksi rupla vastaa sataa kopeekkaa eli sama suhde euron ja senttien välillä. Venäjän kopeekoita on kolikoina aina 50 kopeekkaan asti. Kolikoina ruplia taas aina 25:een ruplaan saakka. Seteleitä ruplina on 10:stä viiteen tuhanteen. Arviona 1000 ruplaa on noin 22 euroa ja 5000 ruplaa on noin 108 euroa. Voit käyttää oikealla olevaa valuuttalaskuria ruplan kurssin määrittämiseen, laskurissa venäjän rupla on ”Russian Ruble”.

Kansainvälinen lyhenne Venäjän ruplalle on RUB, kun taas eurolle lyhenne on EUR. Matkustaessa Venäjälle on suositeltavaa vaihtaa siellä mistä saa parhaan ruplan kurssin suhteessa euroon eli eniten ruplia niihin vaihdettavilla euroilla. Kurssi vaihtopisteissä Venäjällä ei aina vastaa lopputulosta, sillä jotkin valuutanvaihtajat perivät kuluja. Ajoittain, passi on näytettävä vaihtaessa valuuttaa ja tämänkin puolesta on suositeltavaa valita luotettavalta vaikuttava rahanvaihtopiste. Yksi vaihtoehto on vaihtaa toinen osa matkakassasta rupliksi Suomessa, esimerkiksi Forexissa, josta saa vaihtokuitin takaisinvaihtoa varten. Toisen osan sitten voi vaihtaa kohteessa tai hyvällä kurssilla matkalla kohteeseen.

Venäjän matkalle on suositeltavaa varata aina käteistä, sillä vaikka eri luottokortit tai maksukortit käyvät Venäjällä, on käteinen varmin maksutapa. Nostaminen automaateista esimerkiksi VisaEelectron-kortilla voi matkalla onnistua, mutta on parasta ottaa selvää onnistuuko nosto matkakohteen kaupungissa.

Venäjän ruplan historiaa ja vaihtokurssin piirteitä

Ruplalla on pitkä historia Venäjällä, mutta kolikot ja setelit ilmestyivät 1600-1700 luvuilla. Ruplan ja kopeekan suhde ei aina ole ollut yhden suhde sataan. Kuten monet muut valuutat (esimerkiksi Yhdysvaltain dollari), myös rupla on ollut historiassa sidottuna kultakantaan. Ruplan arvo on myös vaihdellut Venäjän tai Neuvostoliiton aikana, ajoittain on painettu uusia ruplia, joiden arvo on ollut suurempi kuin vanhojen ruplien. Toisin sanoen maan sisäinen vaihtokurssi on voinut merkitä vanhojen ruplien arvon määrittämistä suhteessa uusiin rupliin.

Tämän lisäksi varsinkin inflaatio on muuttanut ruplan arvoa nopeassa tahdissa. Venäjän inflaatio onkin nykyisin yleisesti suurempi kuin Suomessa. Venäjän talous on myös vaihdantataloutta, joka ajoittain historiassa on ollut huomattavaa. Myös dollarisaatio on yksi piirre Venäjän taloudessa, missä dollarin käyttö vaihdannan välineenä korvaa maan valuutan käyttöä esimerkiksi turvasatamana ruplan kurssin suurelle vaihtelulle tiettyinä ajankohtina (inflaatiokausina).